Familia: viitorul Europei!

Comunicat de presă la finalul Adunării Plenare
a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa
Zagreb, Croația, 30 septembrie – 3 octombrie 2010

Președinții Conferințelor episcopale din Europa s-au întâlnit la Institutul Pastoral Arhiepiscopal din Zagreb, începând cu data de 30 septembrie până în 3 octombrie 2010. În timpul întâlnirii lor anuale, președinții au luat următoarele decizii:

– Declarația despre familie. Adunarea plenară a discutat pe tema Demografia și familia în Europa. Prin intermediul unei cercetări demarate printre diferitele conferințe episcopale, a cărei sinteză a fost încredințată la trei specialiști (Dr. Lola Velarde, Președinte al rețelei europene a Institutului European privind Politicile Familiare, Mons. Carlos Simón Vázquez, Subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Familie, respectiv Dr. Virgilijus Rudzinskas, medic lituanian), episcopii europeni au putut verifica periculozitatea unei demografii aflate într-o continuă scădere, mai ales în termeni sociali și culturali. În contextul actual, modelul familiei creștine care-l acceptă pe Isus și trăiește în conformitate cu adevăratele concepte despre familie, devine o propunere care trebuie să fie promovată și sugerată tuturor. După o bogată dezbatere, președinții au decis să adopte o declarație. Se anexează declarația.

– Noul invitat permanent. Adunarea plenară a primit în unanimitate dorința Preafericirii Sale Fouad Twal, Patriarhul latin de Ierusalim, de a putea urmări cu mai multă atenție lucrările adunării plenare a CCEE în calitate de ordinar pentru catolicii de rit latin din Cipru. De acum înainte Patriarhul de Ierusalim va participa la Adunările Plenare ale CCEE, împreună cu președintele Conferenței Episcopale din Kazahstan, în calitate de invitat permanent.

– Portal informativ european – Intranet european. Adunarea plenară a promovat în unanimitate înființarea unui portal informativ european al Conferințelor episcopale din Europa. În același timp s-a aprobat realizarea unui Intranet european cu scopul de a îmbunătății colaborarea dintre diferitele Conferințe Episcopale din Europa. A fost încredințată secretarilor generali ale Conferințelor Episcopale sarcina de a verifica modalitatea realizării celor două proiecte.

– Sinodul pentru Orientul Mijlociu. Adunarea plenară a cerut Președintelui CCEE, Cardinalul Péter Erdő, să transmită părinților sinodali care se vor reuni la Roma cu ocazia Adunării Speciale pentru Orientul Mijlociu (10-24 octombrie a.c.) un mesaj de apropiere și comuniune din partea episcopilor din Europa.

– Adunarea Plenară 2011. Adunarea plenară 2011 se va desfășura la Tirana în Albania, între 29 septembrie și 2 octombrie 2011, la invitația Preasfinției Sale Mons. Rrok Mirdita, Arhiepiscopul Mitropolit de Tirana-Durres și Președintele Conferinței Episcopale Albaneze.

Întâlnirea cu Președintele și Primul Ministru al Republicii Croate. În decursul lucrărilor, Președintele Republicii Croate, Excelența sa, Ivo Josipović, a primit participanții la Adunarea Plenară a CCEE. În salutul său, Președintele CCEE, Eminența Sa Cardinalul Péter Erdő, a dorit să amintească importanța Croației în istoria Europei, țară la răscruce, unde culturile s-a întâlnit timp de secole, drept pentru care a exprimat dorința „ca toate eforturile dumneavoastră să poată fi recunoscute, astfel încât să puteți intra cât mai repede să faceți parte din Uniunea Europeană”. La rândul său, Primul Ministru al Croației, Jadranka Kosor, a fost prezent la sesiunea de deschidere a întâlnirii, manifestând interesul său pentru temele abordate, asigurând implicarea Guvernului croat în colaborarea cu Biserica locală pentru susținerea familiei.

În ceea ce privește alte teme abordate în decursul adunării:

Activitatea CCEE. În decursul întâlnirii a fost aprobat un nou regulament pentru comisiile CCEE: CEEM (Comisia Episcopală Europeană pentru Media); Comisia „Caritas in Veritate”; Comisia „Cateheză, școală și universitate” și Serviciul European pentru Vocații (EVS). Au fost prezentate diversele lor activități. În mod particular se anunță următorul Congres European al Episcopilor și ai Delegaților pentru pastorala universitară care se va desfășura la München, în Bavaria, între 27 – 30 ianuarie 2011 pe tema Formare, Educație și Evanghelie. Perspective ale pastoralei universitare în Europa. Comisia „Caritas in Veritate” va începe pregătirile, în colaborare cu ComECE, Săptămânii Sociale Europene, pe baza experienței câștigate de către ComECE în 2009 cu ocazia Zilei Sociale Europene din Gdańsk.

Ecumenism. S-a discutat pe marginea dialogului cu Conferința Bisericilor Europene (CEC) și al lucrărilor Comitetului Unit (Joint Committee) CCEE-CEC. În cadrul dialogului cu Bisericile ortodoxe s-a prezentat programul celui de-al doilea „Forum catolic-ortodox” care se va desfășura la Rhodos în perioada 18 – 22 octombrie, la invitația Patriarhului Ecumenic, Preafericirea Sa Bartolomeu I. Tema întâlnirii va fi „Relația Biserică-Stat, din punctul de vedere teologic”. La întâlnire vor participa 12 episcopi delegați de către Biserica Catolică și tot atâția reprezentanți ai Bisericilor ortodoxe.

Problema „Țiganilor”. Biserica, prin intermediul diferitelor sale instituții pastorale, lucrează mult în favoarea „Țiganilor”. Conștienți totodată de gravitatea problemei, președinții au concordat asupra faptului ca Guvernele trebuie să definească o politică proprie despre imigrare, însă se întreabă totuși ce poate și ce trebuie să facă Biserica pentru a îmbunătății dialogul dintre exigențele pastorale, drepturile unei comunități și necesitățile politice. Din acest motiv, CCEE intenționează să promoveze o întâlnire pentru a aborda diferitele aspecte ale problematicii.

Observatorul cazurilor de discriminare și intoleranță împotriva creștinilor în Europa. A fost prezentată structura și activitatea Observatorului. Un organism autonom, dar care se bucură de susținerea episcopilor europeni, în mod special pentru activitatea sa de centralizare a cazurilor de discriminare și intoleranță îndreptate împotriva creștinilor din Europa. De fapt, cazurile în care creștinii suferă de o formă de discriminare sau alta, cunosc, din păcate, o proliferare rapidă în ultimii ani în Europa. Deși aceasta se întâmplă adesea sub formă ascunsă, discriminările sunt reale. Observatorul are obiectivul de a sensibiliza opinia publică în fața unor astfel de situații, astfel încât, pe viitor, să nu se ajungă la situații care ar risca să degenereze într-o ură autentică, ci de a promova un dialog sănătos, făcând apel la valorile și la drepturile umane care sunt în mod comun acceptate de toate societățile.

Raportul dintre Instituțiile Europene și Biserică. Luând act de dialogul cu Uniunea Europeană, temă introdusă de către Preasfinția Sa Mons. André Dupuy, Nunțiu Apostolic pe lângă Uniunea Europeană și Mons. Piotr Mazurkiewicz, Secretar general al ComECE, președinții consideră important ca toate Conferințele Episcopale să se preocupe de problemele europene, pentru binele propriei țări. În același timp, au putut aprecia multitudinea de activități și numeroasele sectoare de activitate în care este implicată ComECE.

Examinând apoi lucrările Consiliului Europei din Strasbourg, prezentate de către Mons. Aldo Giordano, Observator Permanent pe lângă Consiliul Europei, președinții au apreciat a fi un lucru foarte semnificativ faptul că 21 de țări din Europa s-au declarat în mod oficial susținători ai Italiei în cazul sentinței Curții Europene a Drepturilor Omului privind expunerea crucifixelor în spațiile publice din Italia (Ședința Marii Camere a Curții din 30 iunie 2010).

Președinții și-au exprimat îngrijorarea pentru raportul pe care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îl va discuta și vota la 7 octombrie a. c., care dorește să limiteze posibilitatea apelării medicilor și personalului sanitar la obiecția de conștiință. Cel mai problematic aspect al textului care va fi prezentat constă în faptul că recomandă celor 47 membrii ai Consiliului limitarea dreptului medicilor și personalului sanitar la obiecția de conștiință, în cazul în care aceștia ar îngreuna accesul la „avort”, care este considerat a fi un „drept”.

Textul este gata să contrazică ceea ce pare să fie un mare câștig al culturii și jurisprudenței europene: libertatea conștiinței. Este o răsturnare de judecată morală: avortul devine un drept și obiecția de conștiință este privită cu suspiciune, a fi într-un oarecare fel imorală.

La întâlnire au mai participat și Preasfinția Sa Juan Vicente Córdoba Villota S.J., Secretarul general al Conferinței Episcopale din Columbia și delegat al CELAM (Consejo Episcopal Latinoamericano), respectiv Părintele François-Xavier Damiba, Secretar general al SECAM (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar). Colaborarea cu SECAM se va concretiza acest an prin intermediul unui seminar la care vor lua parte deopotrivă episcopi europeni și africani, care va avea loc la Abidjan (Coasta de Fildeș) în perioada 10-14 noiembrie pe tema „Noua situație a misiunii „Ad Gentes”. Schimb de preoți și operatori pastorali și formare. Vocații”.

La sfârșitul lucrărilor, Președinții Conferințelor Episcopale au mulțumit Eminenței Sale Cardinalului Josip Bozanić și Preasfinției Sale Mons. Marin Srakic, pentru primirea lor călduroasă. Lucrările s-au desfășurat într-o atmosferă de cordialitate și prietenie și au fost îmbogățite de momente de rugăciune și celebrare zilnică a Euharistiei. Deosebit de emoționantă a fost participarea invitaților, împreună cu comunitatea locală, la celebrarea euharistică finală care a coincis cu încheierea sărbătorilor marcate de aniversarea celor 50 de ani de la trecerea la veșnicie a Fericitului Alojzije (Alois) Card. Stepinac.

Autor: Consiliul Conferințelor Episcopale Europene
Copyright: EGCO.ro
Publicarea în original: 03.10.2010
Publicarea pe acest sit: 05.10.2010
Etichete:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?