Discursul Papei la sosirea în Cehia

Discursul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea
la sosirea pe aeroportul internațional Stara Ruzyne din Praga
sâmbătă, 26 septembrie 2009

Domnule președinte,
Dragi Cardinali și frați Episcopi,
Excelențele voastre,
doamnelor și domnilor,

Este o mare bucurie pentru mine să fiu astăzi aici, în Republica Cehă, și sunt foarte recunoscător pentru primirea călduroasă pe care mi-ați făcut-o. Îi mulțumesc președintelui Vaclav Klaus, pentru că m-a invitat să vizitez țara și pentru cuvintele sale amabile. Sunt onorat de prezența reprezentanților autorităților civile și politice și sunt bucuros să îi salut alături de întreg poporul ceh. Cum în principal am venit să vizitei comunitățile catolice din Boemia și Moravia, exprim salutările mele fraterne și Cardinalului Vlk, Arhiepiscop de Praga, și Arhiepiscopului Graubner de Olomouc, președintele Conferinței Episcopilor Cehi, precum și tuturor Episcopilor și credincioșilor săi. Am fost în mod particular impresionat de gestul cuplului tânăr care mi-a oferit daruri specifice tradiției acestei țări, împreună cu o bucată din solul țării voastre. Mi s-a amintit astfel cât de profund este îmbibată cultura cehă de creștinism, din moment ce, după cum bine știți, pâinea și sarea au o semnificație specială în simbolistica Noului Testament.

În timp ce întreaga cultură europeană a fost profund marcată de moștenirea creștină, acest lucru este în mod aparte adevărat în ținuturile cehe, dat fiind că aici, prin munca misionară a Sfinților Ciril și Metodiu, din secolul al IX-lea, vechea limbă slavonă a fost pentru prima oară pusă în scris. Apostoli ai popoarelor slave și fondatori ai culturii acestora, ei sunt pe drept cuvânt venerați ca Patroni ai Europei. Trebuie de asemenea amintit că acești doi mari sfinți ai tradiției bizantine au întâlnit aici misionari din Apusul latin. De-a lungul istoriei lui, acest teritoriu din inima continentului, la răscrucea dintre nord și sud, dintre est și vest, a fost un punct de întâlnire între diverse popoare, tradiții și culturi. Inevitabil aceasta a condus uneori la fricțiuni, dar pe termen lung s-a dovedit a fi o întâlnire rodnică. De aici rolul important jucat de Cehia în istoria intelectuală, culturală și religioasă, uneori ca un câmp de luptă, dar cel mai adesea ca o punte.

În următoarele luni se vor aniversa douăzeci de ani de la revoluția de catifea, care a adus în mod fericit un sfârșit pașnic vremurilor de grea încercare pentru această țară, unei perioade în care curgerea ideilor și influențele culturale erau controlate cu rigiditate. Mă alătur vouă și vecinilor voștri în a vă mulțumi pentru eliberarea de sub acele regimuri opresive. Căderea zidurilor Berlinului reprezintă un moment cheie în istoria lumii, și cu atât mai mult pentru țările din Europa Centrală și de Est, permițându-le să își redobândească poziția cuvenită de actori suverani în concertul națiunilor.

Cu toate acestea, costul celor patruzeci de ani de represiune politică nu poate fi subestimat. O tragedie particulară pentru aceste ținuturi a reprezentat-o încercarea nemiloasă a guvernului acelor vremuri de a reduce la tăcere vocea Bisericii. De-a lungul istoriei, din timpul Sf. Vencenslau, al Sf. Ludmila și al Sf. Adalbert, până în timpul Sf. Ioan Nepomuk, au existat martiri curajoși, a căror fidelitate față de Cristos a vorbit cu forță și cu mai mare elocvență decât vocea asupritorilor lor. Anul acesta se împlinesc patruzeci de ani de la moartea slujitorului lui Dumnezeu Cardinalul Josef Beran, Arhiepiscop de Praga. Doresc să îi aduc un omagiu lui și succesorului său, Cardinalul Frantisek Tomasek, pe care am avut privilegiul de a-l cunoaște personal, pentru mărturia creștină fermă dată în fața persecuției.

Ei, și nenumărații preoți, călugări și laici curajoși, au păstrat aprinsă flacăra credinței în această țară. Acum, că libertatea religioasă a fost redobândită, îi chem pe toți cetățenii Republicii Cehe să redescopere tradițiile creștine care le-au modelat cultura, și invit comunitatea creștină să continue să își facă auzită vocea în contextul în care națiunea răspunde provocărilor noului mileniu. „Fără Dumnezeu, omul nu știe nici unde să meargă, nici să înțeleagă cine este” (Caritas in Veritate, nr. 78). Adevărul Evangheliei este indispensabil pentru sănătatea societății, deoarece ne deschide spre speranță și ne permite să ne descoperim demnitatea inalienabilă de copii ai lui Dumnezeu.

Domnul președinte, știu că doriți să vedeți un rol mai mare al religiei în viața țării. Steagul prezidențial, care flutură deasupra Castelului din Praga, proclamă motoul „Pravda Vitezi – Adevărul Învinge”: sper din toată inima că lumina adevărului va continua să călăuzească această națiune, binecuvântată de-a lungul istoriei ei de mărturia unor mari sfinți și martiri. În aceste vremuri ale științei, este util să amintim exemplul lui Johann Gregor Mendel, călugărul augustinian din Moravia al cărui pionierat în cercetare a pus bazele geneticii moderne. Nu pentru el era reproșul patronului său, Sf. Augustin, care regreta că atât de mulți sunt „mai preocupați să admire faptele decât să le caute cauzele” (Epistula 120,5; cf. Papa Ioan Paul al II-lea, Discurs la comemorarea călugărului Gregor Mendel la cinci sute de ani de la moartea sa, 10 martie 1984, nr. 2). Progresul autentic al omenirii este cel mai bine slujit de o combinație între înțelepciunea credinței și intuițiile rațiunii. Fie ca poporul ceh să se bucure mereu de beneficiile acestei fericite sinteze.

La final înnoiesc mulțumirile mele pentru voi toți și vă mărturisesc că am așteptat de mult să petrec aceste zile între voi, în Republica Cehă, pe care o numiți cu mândrie „zeme Ceska, domov muj” (pământul ceh, casa mea). Vă mulțumesc foarte mult.

Autor: Papa Benedict al XVI-lea
Traducător: Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 26.09.2009
Publicarea pe acest sit: 26.09.2009
Etichete: , , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.