Discursul Papei la Calea Crucii cu tinerii

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la celebrarea Căii Crucii la Copacabana
vineri, 26 iulie 2013

Preaiubiți tineri!

Am venit aici astăzi pentru a-l însoți pe Isus de-a lungul drumului Său de durere și de iubire, Calea Crucii, care este unul dintre momentele forte ale Zilei Mondiale a Tineretului. La sfârșitul Anul Sfânt al Răscumpărării, Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea a dorit să încredințeze Crucea vouă, tinerilor, spunându-vă: „Duceți-o în lume ca semn al iubirii lui Isus față de omenire și vestiți tuturor că numai în Cristos mort și înviat este mântuire și răscumpărare” (Cuvinte adresate tinerilor, 22 aprilie 1984: Insegnamenti VII/1 [1984], 1105). De atunci Crucea a parcurs toate continentele și a străbătut cele mai variate lumi ale existenței umane, rămânând aproape impregnată de situațiile de viață ale atâtor tineri care au văzut-o și au purtat-o. Iubiți frați, nimeni nu poate atinge Crucea lui Isus fără a lăsa în ea ceva din sine însuși și fără a duce ceva din Crucea lui Isus în propria viață. Trei întrebări aș vrea să răsune în inimile voastre în această seară însoțindu-l pe Domnul: Ce anume ați lăsat în Cruce voi, dragi tineri din Brazilia, în acești doi ani în care a străbătut imensa voastră țară? Și ce anume a lăsat Crucea lui Isus în fiecare dintre voi? Și, în sfârșit, ce anume învață viața voastră această Cruce?

1. O veche tradiție a Bisericii de Roma povestește că Apostolul Petru, ieșind din cetate pentru a scăpa de persecuția lui Nero, l-a văzut pe Isus care mergea în direcția opusă și uimit l-a întrebat: „Doamne, unde mergi?” Răspunsul lui Isus a fost: „Merg la Roma ca să fiu răstignit din nou”. În acel moment, Petru a înțeles că trebuia să îl urmeze pe Domnul cu curaj, până la capăt, dar a înțeles mai ales că nu era niciodată singur pe drum; cu el era mereu acel Isus care l-a iubit până la moarte. Iată, Isus cu Crucea sa parcurge drumurile noastre și ia asupra sa fricile noastre, problemele noastre, suferințele noastre, chiar și pe cele mai profunde.

Cu Crucea, Isus se unește cu tăcerea victimelor violenței, care nu mai pot să strige, mai ales cei nevinovați și cei lipsiți de apărare; cu Crucea, Isus se unește cu familiile care sunt în dificultate și care plâng pierderea tragică a copiilor lor, ca în cazul celor 242 de tineri, victime ale incendiului din orașul Santa Maria la începutul acestui an. Să ne rugăm pentru ei. Cu Crucea, Isus se unește cu toate persoanele care suferă foamea într-o lume care, pe de altă parte, își permite luxul să arunce în fiecare zi tone de mâncare; cu Crucea, Isus este unit cu atâtea mame și cu atâția tați care suferă văzându-și copiii victime ale paradisurilor artificiale cum ar fi drogurile; cu Crucea, Isus se unește cu cel care este persecutat datorită religiei, datorită ideilor, sau pur și simplu datorită culorii pielii; în Cruce, Isus este unit cu atâția tineri care au pierdut încrederea în instituțiile politice pentru că văd egoismul și corupția sau care au pierdut credința în Biserică și chiar în Dumnezeu, datorită incoerenței creștinilor și a slujitorilor Evangheliei. Cât de mult îl fac pe Isus să sufere incoerențele noastre! În Crucea lui Isus este suferința, păcatul omului, și păcatul nostru, și El primește totul cu brațele deschise, ia pe umerii Săi crucile noastre și ne spune: Curaj! Nu le porți singur! Eu le port împreună cu tine și Eu am învins moartea și am venit să îți dau speranță, să îți dau viață (cf. In 3,16).

2. Acum putem să răspundem la a doua întrebare: ce anume a lăsat Crucea în cei care au văzut-o și în cei care au atins-o? Ce anume lasă Crucea în fiecare dintre noi? Vedeți: lasă un bine pe care nimeni nu ni-l poate da: certitudinea iubirii fidele a lui Dumnezeu față de noi. O iubire atât de mare care intră în păcatul nostru și îl iartă, intră în suferința noastră și ne dăruiește forța pentru a o purta, intră și în moarte pentru a o învinge și a ne mântui. În Crucea lui Cristos este toată iubirea lui Dumnezeu, este milostivirea Sa infinită. Și aceasta este o iubire în care putem avea încredere, în care putem crede. Dragi tineri, să ne încredem în Isus, să ne încredințăm Lui (cf. Scrisoarea enciclică Lumen fidei, 16) pentru că El nu dezamăgește pe nimeni niciodată! Numai în Cristos mort și înviat găsim mântuirea și răscumpărarea. Cu El, răul, suferința și moartea nu au ultimul cuvânt, pentru că El ne dăruiește speranță și viață: a transformat Crucea din instrument de ură, de înfrângere și de moarte într-un semn de iubire, de victorie, de triumf și de viață.

Primul nume dat Braziliei a fost tocmai acela de „Terra de Santa Cruz”. Crucea lui Cristos a fost plantată nu numai pe plajă în urmă cu peste cinci secole, ci și în istoria, în inima și în viața poporului brazilian și în multe alte popoare. Pe Cristos suferind îl simțim aproape, ca unul dintre noi, care împărtășește drumul nostru până la capăt. Nu există cruce, mică sau mare, cum ar fi, din viața noastră pe care Domnul să nu o împărtășească împreună cu noi.

3. Însă Crucea lui Cristos ne invită și să ne lăsăm contagiați de această iubire, ne învață deci să îl privim mereu pe celălalt cu milostivire și iubire, mai ales pe cel care suferă, pe cel care are nevoie de ajutor, pe cel care așteaptă un cuvânt, un gest. Crucea ne invită să ieșim din noi înșine pentru a le ieși în întâmpinare și a le întinde mâna. Atâtea fețe am văzut în Via Crucis, atâtea fețe l-au însoțit pe Isus în drumul său spre Calvar: Pilat, Simon din Cirene, Maria, femeile… Eu astăzi te întreb: Tu asemenea cui dintre ei vrei să fii? Vrei să fii ca Pilat care nu are curajul să meargă împotriva curentului pentru a salva viața lui Isus și se spală pe mâini? Spune-mi: ești unul dintre aceia care se spală pe mâini, care se preface că nu știe și privește în altă parte? Sau ești ca Simon din Cirene, care îl ajută pe Isus să poarte acel lemn greu, ca Maria și celelalte femei, cărora nu le este frică să îl însoțească pe Isus până la sfârșit, cu iubire, cu duioșie? Și tu, asemenea cui dintre aceștia vrei să fii? Ca Pilat, ca Simon din Cirene, ca Maria? Isus te privește acum și îți spune: vrei să mă ajuți să port Crucea? Frați și surori: cu toată forța de tânăr, ce anume îi veți răspunde?

Dragi tineri, la Crucea lui Cristos să ducem bucuriile noastre, suferințele noastre, insuccesele noastre; vom găsi o Inimă deschisă care ne înțelege, ne iartă, ne iubește și ne cere să purtă tot această iubire în viața noastră, să iubim pe orice frate și soră tot cu această iubire.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 26.07.2013
Publicarea pe acest sit: 27.07.2013
Etichete: , , , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.