Discursul Papei către tinerii cehi

Discursul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea
adresat tinerilor pe esplanada Melnik din Stara Boleslav
luni, 28 octombrie 2009

Iubiți prieteni tineri,

La încheierea acestei celebrări, mă adresez vouă direct și vă salut cu căldură. Ați venit aici în număr mare din întreaga țară și din țările învecinate; ați venit aici ieri seară și ați petrecut noaptea în corturi, împărtășind o experiență de credință și prietenie. Vă mulțumesc pentru prezența voastră aici, care îmi dă un sentiment de entuziasm și generozitate atât de caracteristic tinerilor. Când este cu voi, Papa se simte tânăr! Adresez un cuvânt particular de mulțumire reprezentantului vostru pentru cuvintele lui și pentru darul minunat.

Iubiți prieteni, nu este greu să vedem că în fiecare persoană tânără există aspirația către fericire, uneori amestecată cu neliniște: o aspirație care este adesea exploatată de către societatea consumistă de astăzi, în moduri false. Această dorință de fericire trebuie însă luată în serios, și cere un răspuns adevărat și cuprinzător. La vârsta voastră, sunt luate primele decizii majore, alegeri care pot așeza viețile voastre pe un anumit curs, spre bine sau spre rău. Din păcate, mulți dintre contemporanii voștri se lasă conduși pe drumuri greșite de viziuni iluzorii privind o falsă fericire, și apoi se găsesc triști și singuri. Totuși, există mulți tineri și tinere care caută să transforme doctrina în acțiune, așa cum a spus reprezentantul vostru, pentru a da semnificație deplină vieților lor. Vă invit pe toți să priviți la experiența Sf. Augustin, care a spus că inima fiecărei persoane este neliniștită până când găsește ceea ce caută cu adevărat. Și el a descoperit că doar Isus Cristos este răspunsul care poate satisface dorința lui și a oricărei persoane de a avea o viață fericită, plină de semnificație și valoare (cf. Confesiuni, I.1.1).

Așa cum a făcut cu Augustin, Domnul vine să vă întâlnească pe fiecare dintre voi. El bate la poarta libertății voastre și cere să fie primit ca un prieten. El dorește să vă facă fericiți, să vă umple de umanitate și demnitate. Credința creștină este aceasta: întâlnirea cu Cristos, Persoana vie care dă vieții un nou orizont și prin urmare o direcție definitivă. Și când inima unui tânăr se deschide către planul Său divin, nu este dificil să recunoască și să urmeze glasul Său. Domnul ne cheamă pe fiecare dintre noi pe nume, și ne încredințează o misiune specifică în Biserică și în societate. Iubiți tineri, fiți conștienți de faptul că prin Botez ați devenit fii ai lui Dumnezeu și membre ale Trupului Său, Biserica. Isus reînnoiește constant invitația Sa ca voi să fiți discipolii și martorii Lui. Pe mulți dintre voi îi cheamă la căsătorie, și pregătirea pentru acest Sacrament constituie un real drum vocațional. Analizați serios chemarea divină la a întemeia o familie creștină, și lăsați ca tinerețea voastră să fie timpul în care vă construiți viitorul cu un simț al responsabilității. Societatea are nevoie de familii creștine, familii sfinte!

Și dacă Domnul vă cheamă să îl urmați în preoția ministerială sau în viața consacrată, nu ezitați să răspundeți la invitația Lui. În particular, în acest An al Preoției, fac apel la voi, tinerilor: fiți atenți și deschideți-vă față de chemarea lui Isus pentru a vă oferi viețile în slujba lui Dumnezeu și a poporului Său. Biserica din fiecare țară, inclusiv din aceasta, are nevoie de mulți preoți sfinți și de asemenea de persoane pe deplin consacrate slujirii lui Cristos, Speranța lumii.

Speranță! Acest cuvânt, la care mă întorc adesea, se potrivește deosebit de bine tinerilor. Voi, iubiții mei tineri, sunteți speranța Bisericii! Ea așteaptă ca voi să deveniți mesageri ai speranței, așa cum s-a întâmplat anul trecut în Australia, în timpul Zilei Mondiale a Tineretului, acea mare manifestare a credinței tinerești pe care am putut să o trăiesc personal, și la care au participat unii dintre voi. Mult mai mulți dintre voi vor putea veni la Madrid în august 2011. Vă invit aici și acum să participați la această mare întâlnire a tinerilor cu Cristos în Biserică.

Iubiți prieteni, vă mulțumesc din nou pentru că sunteți aici și vă mulțumesc pentru darul vostru: cartea de fotografii care relatează viețile tinerilor din Diecezele voastre. Vă mulțumesc de asemenea pentru semnul vostru de solidaritate față de tinerii din Africa, pe care mi l-ați prezentat. Papa vă cere să trăiți credința cu bucurie și entuziasm; să creșteți în unitate între voi și cu Cristos; să vă rugați și să fiți sârguincioși în frecventarea Sacramentelor, în special a Euharistiei și Spovezii; să luați în serios formarea voastră creștină, rămânând mereu ascultători față de învățăturile păstorilor voștri. Fie ca Sf. Venceslau să vă călăuzească pe acest drum prin exemplul și mijlocirea sa, și fie ca să vă bucurați întotdeauna de protecția Fecioarei Maria, Maica lui Isus și Mama noastră. Vă binecuvântez cu afecțiune!

Autor: Papa Benedict al XVI-lea
Traducător: Oana Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 28.09.2009
Publicarea pe acest sit: 28.09.2009
Etichete: , , , ,

Comentariile sunt închise.