Scrisoarea Papei către tineri la prezentarea documentului pregătitor pentru Sinodul din 2018

Scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc
către tineri la prezentarea documentului pregătitor
al celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare
a Sinodului Episcopilor din 2018
vineri, 13 ianuarie 2017

Preaiubiți tineri,

Sunt bucuros să vă anunț că în octombrie 2018 se va celebra Sinodul Episcopilor despre tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Am voit ca să fiți voi în centrul atenției pentru că vă port în inimă. Chiar astăzi este prezentat Documentul Pregătitor, pe care-l încredințez și vouă ca „busolă” de-a lungul acestui drum.

Îmi vin în minte cuvintele pe care Dumnezeu le-a adresat lui Abraham: „Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara pe care ți-o voi arăta” (Gen 12,1). Aceste cuvinte sunt astăzi adresate și vouă: sunt cuvinte ale unui Tată care vă invită să „ieșiți” pentru a vă lansa spre un viitor necunoscut dar aducător de realizări sigure, întâlnire la care El însuși vă însoțește. Vă invit să ascultați glasul lui Dumnezeu care răsună în inimile voastre prin suflul Duhului Sfânt.

Când Dumnezeu i-a spus lui Abraham „Ieși”, ce anume voia să-i spună? Desigur că nu să fugă de ai săi sau de lume. Invitația sa a fost una puternică, o chemare, pentru ca să lase totul și să meargă spre o țară nouă. Care este pentru noi astăzi această țară nouă, dacă nu o societate mai dreaptă și fraternă pe care voi o doriți profund și pe care vreți s-o construiți până la periferiile lumii?

Însă astăzi, din păcate, acel „Ieși” asumă și o semnificație diferită. Cea a încălcării legii, a nedreptății și a războiului. Mulți tineri sunt supuși șantajului violenței și constrânși să fugă din țara lor natală. Strigătul său urcă la Dumnezeu, ca acela al lui Israel sclav al asupririi faraonului (cf. Ex2,23).

Doresc să vă amintesc și cuvintele pe care Isus le-a spus într-o zi discipolilor care îl întrebau: „Rabbi […], unde locuiești?”. El a răspuns: „Veniți și veți vedea” (In 1,38-39). Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la El. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deși zgomotul și buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină. Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră. Și atunci când drumul vostru este marcat de precaritate și de cădere, Dumnezeu bogat în milostivire întinde mâna sa pentru a vă ridica.

La Cracovia, la deschiderea ultimei Zile Mondiale a Tineretului, v-a întrebat de mai multe ori: „Lucrurile se pot schimba?”. Și voi ați strigat împreună cu zgomotos „Da”. Acel strigăt se naște din inima voastră tânără care nu suportă nedreptatea și nu se poate pleca în fața culturii rebutului, nici să cedeze în fața globalizării indiferenței. Ascultați acel strigăt care se înalță din interiorul vostru! Chiar și atunci când simțiți, ca profetul Ieremia, lipsa de experiență a vârstei voastre tinere, Dumnezeu vă încurajează să mergeți acolo unde El vă trimite: „Nu-ți fie teamă […]căci eu sunt cu tine ca să te ocrotesc” (Ier 1,8).

O lume mai bună se construiește și grație vouă, grație voinței voastre de schimbare și grație generozității voastre. Nu vă fie frică să-l ascultați pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu întârziați atunci când conștiința vă cere să riscați pentru a-l urma pe Învățătorul. Și Biserica dorește să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilității voastre, a credinței voastre; chiar și a îndoielilor voastre și a criticilor voastre. Faceți să se audă strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori. Sfântul Benedict le recomanda abaților să-i consulte și pe tineri înainte de orice alegere importantă, pentru că „adesea Domnul revelează soluția cea mai bună chiar celui mai tânăr” (Regula sfântului Benedict III, 3).

Astfel, și pe drumul acestui Sinod, eu și frații mei episcopi vrem să devenim și mai mult „colaboratori ai bucuriei voastre” (2Cor 1,24). Vă încredințez Mariei din Nazaret, o tânără ca voi spre care Dumnezeu și-a îndreptat privirea sa iubitoare, pentru ca să vă ia de mână și să vă conducă la bucuria unui „Iată-mă” deplin și generos (cf. Lc 1,38).

Cu afect patern,

Francisc

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; ITRC.ro
Publicarea în original: 13.01.2016
Publicarea pe acest sit: 13.01.2017
Etichete:

Comments are closed