Scrisoare deschisă a John Michael Botean despre evenimentele de la Ocna Mureş

Scrisoare deschisă cu privire la recentele evenimente de la Ocna Mureș, România,
a Preasfințitului John Michael Botean, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice Române
Sf Gheorghe, din Canton, Ohio, SUA

Cu profundă tristețe mă adresez public în legătură cu o situație ce a eșuat în a fi rezolvată mai mult de doisprezece ani. Ca și co-sponsor episcopal, împreună cu episcopul Ortodox Ucrainian Vsevolod de Scopelos, al secțiunii Americane a Societății Sfântului Ioan Gură de Aur, organizație dedicată căutării unității creștine între Bisericile Ortodoxe și Catolice, puține lucruri mi-au fost mai dragi în activitatea mea de preot și episcop, decât această căutare. În acest context, am fost în deplin acord cu sentimentele Sanctității Sale Papa Ioan Paul II și de asemenea cu cele ale Preafericitului Patriarh Teoctist, că disputele, în mod special cele legate de problema proprietăților, să fie preferabil rezolvate prin dialog și înțelegere, înainte de recurgerea la instanțele juridice civile.

Există însă unele lucruri la care țin mai mult decât la această căutare a unității Bisericilor. Printre aceste lucruri se află Evanghelia lui Christos și adevărul, ambele obligându-mă să aduc în atenția publicului american îngrozitorul eșec al justiției ce are loc în România. Este deja bine cunoscut tuturor observatorilor scenei Românești, incluzând membrii Congresului Statelor Unite, Comisiei Helsinki Pentru Drepturile Omului, și Departamentului de Stat al Statelor Unite, pentru a numi doar câteva, că Biserica Greco-Catolică din România a încercat, cu un succes infim, să primească înapoi unele din bisericile și proprietățile confiscate ca urmare a suprimării ei violente în 1948, de către regimul comunist. Scopul acestei scrisori deschise nu permite o descriere detaliată a evenimentelor ce au avut loc de la eliberarea Bisericii mele din catacombe; totuși, evenimentele recente din Ocna Mureș sunt suficiente în a descrie întreaga situație, în modul cel mai concis.

Aceste evenimente, împreună cu scrisoarea Patriarhului Teoctist adresată în februarie a.c. Ministerului Justiției, reprezintă cea mai clară indicație a faptului că Biserica Greco-Catolică nu este tolerată, sau cel puțin nu este luată în serios, ca o reprezentantă a unei adevarate expresii a vieții religioase pentru români. Privind prin aceeași prismă, activitatea ecumenică, și chiar inviatația istorică a Papei Ioan Paul II în 1999, ar părea că reprezintă pentru România numai o unealtă a disimulării, reminiscența epocii Ceaușescu, avansată doar pentru impresionarea Vestului, în timp ce în realitate mecanismele statului și ale sistemului juridic sunt manipulate, pentru menținerea unui status quo și pentru păstrarea privilegiilor unui grup în detrimentul altora.

În mod consistent și repetat, ritmul rigid al dialogului interconfesional destinat rezolvării problemelor proprietăților bisericești și ezitările instanțelor juridice în determinarea proprietarului de drept în conformitate cu legea, au demonstrat că nici justiția nici înțelegerea nu își spun aici cuvântul. Oricine este îndreptățit să se întrebe deci, ce alte dimensiuni ale societății românești sunt îmbolnăvite de aceeași lipsă de sinceritate, de același egoism, de aceeași răutate și abuz al legii ce caracterizează trista istorie religioasă a României ultimilor doisprezece ani. Oare atmosfera acestui conflict, în același timp orwellian și medieval, caracterizează această societate în general?

Aceste lucruri nu ar fi demne de un popor liber, iar Comunitatea Europeana împreună cu NATO vor examina cu multă atenție dacă această colapsare a spiritului legii este, pentru România, cu adevărat o excepție sau propriul ei mod de viață. Din păcate constat că doisprezece ani de insuccese vorbesc de la sine. Eparhia noastră și episcopul ei nu pot sprijini în acest caz aspirațiile României de a se alătura Uniunii Europene și nici Alianței Nordatlantice până când cel puțin justiția, dacă nu dragostea creștina nu-și vor spune cuvântul.

PS John Michael Botean
Episcopul Eparhiei Sf. Gheorghe
A Românilor Greco-Catolici din SUA

Dată în Canton, OH. la 28 Martie 2002

Pentru mai multe informații:
Preot Mihai Moisin
Office for Aid for the Church in Romania
Tel.: 617-566-4345
Email: mmoisin1@aol.com

Autor: PS John Michael Botean
Copyright: BRU.ro
Publicarea în original: 28.03.2002
Publicarea pe acest sit: 29.03.2002
Etichete:

Comentariile sunt închise.