Discursul preşedintelui german la deschiderea Zilei Mondiale a Tineretului

Inaugurarea celei de-a XX-a Zi Mondiale a Tineretului,
16 august 2005, RheinEnergieStadion din Köln
Discursul președintelui german Horst Köhler

Stimate Mons. Arhiepiscop Rylko, stimate Mons. Cardinal Meisner,
Stimați Cardinali și Episcopi veniți din toată lumea,
dar mai ales dragi tineri,

Voi sunteți protagoniștii acestui eveniment. Voi sunteți în centrul Zilei Mondiale a Tineretului. Vă transmit un cordial bun venit. Bine ați venit în Germania. Sper că sunteți bine cu toții.

Invitația de a participa la Ziua Mondială a Tineretului în Germania a fost formulată de Papa Ioan Paul al II-lea. Papa Benedict al XVI-lea a reînnoit-o. Voi, dragi tineri, ați răspuns acestei chemări. Ca cei trei Magi, v-ați pornit la drum. Și ați venit atât de mulți că acest stadion din Köln a devenit cu adevărat prea mic pentru a vă cuprinde pe toți. Îi salut de aceea și pe toți cei care au celebrat simultan cu noi Sfânta Liturghie de inaugurare la Düsseldorf și Bonn. Îi salut în același timp pe toți aceia care nu au putut veni. Mulți oameni, din lumea întreagă, asistă acum la acest eveniment prin intermediul transmisiunilor tv. Și ei constituie o parte de neînlocuit din comunitatea Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Imnul Zilei Mondiale a Tineretului din Toronto spunea: „Noi alungăm întunericul atunci când iubirea ne devine cale” și „Împreună să stăm împotriva furtunii”. În timpul Zilelor Mondiale ale Tineretului, tineri din cele mai diferite națiuni s-au apropiat unii de alții. V-ați întâlnit unii cu alții. Când v-ați întors în țările voastre ați creat o rețea ce îmbrățișează lumea întreagă. O rețea ce invită la dialog, una care încurajează sentimentul de apartenență la comunitatea mondială. Există un antic principiu juridic roman care spune: „Ceea ce îi privește pe toți, este și responsabilitatea tuturor.” Este un principiu important și astăzi. În această unică lume a noastră, doar împreună putem să creăm și să apărăm pacea, să garantăm dreptatea și să salvăm mediul. Pentru că toate aceste teme ne privesc pe toți.

Ziua Mondială a Tineretului ne oferă tuturor posibilitatea de a ne înțelege mai bine unii pe alții și de a pune bazele prieteniei. Să ne folosim de această oportunitate! Și când vă veți întoarce în țările voastre, continuați să construiți această rețea: în comunitatea voastră, în vecinătatea voastră, chiar și cu cei de alte religii. Oricât de diferite ar fi viețile noastre și oricâtă bogăție ar aduce această diversitate, noi nu trăim prin contraste, ci prin comuniune. La fel este și pentru Ziua Mondială a Tineretului. Sunt foarte bucuros că, alături de tineri catolici, sunt invitați și tineri protestanți, credincioși ai altor religii, chiar și atei. Noi toți trebuie să coexistăm, când la mijloc este vorba de responsabilitatea noastră față de Creație.

Sper să petreceți aici zile extraordinare. În lunile care au trecut, Biroul pentru Ziua Mondială a Tineretului a pregătit și organizat totul pentru voi. Sarcini aparent nesemnificative au devenit adevărate provocări. Un exemplu este procurarea chiflelor pentru toți, pentru o jumătate de milion de persoane – nu este ușor! Mâine dimineață vom vedea cum va funcționa.

Dar nu vreau să aștept cu mulțumirile până mâine dimineață. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit cu pregătirile. Le doresc succes tuturor celor care vor lucra 24 din 24 de ore, majoritatea ca voluntari. Un salut special transmit și locuitorilor și comunităților catolice și protestante care au pus la dispoziție spații de cazare pentru participanți. Va fi un mare compliment pentru Ziua Mondială a Tineretului dacă locuitorii acestei regiuni, renanii, vor spune la final: „Aproape că a fost mai bine decât un carnaval”.

Vă doresc să vă bucurați de șederea în Germania. Sper că vă veți întoarce în țările voastre plini de energie și de încredere, depănând amintiri de la această Zi Mondială a Tineretului, cu multe numere noi de telefon și adrese de email în buzunarele voastre. Nu refuzați mâinile care vi se vor întinde în zilele următoare.

Autor: Horst Kohler
Traducător: Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 16.08.2005
Publicarea pe acest sit: 16.08.2005
Etichete:

Lasă un răspuns