Discursul Patriarhului ecumenic către Papă

Discursul Patriarhului ecumenic Bartolomeu I
venit la Roma pentru deschiderea Anului Paulin
adresat Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea
sâmbătă, 28 iunie 2008

Sanctitate, Iubit Frate în Cristos,

Papa Benedict,

Glorie lui Dumnezeu pentru toate lucrurile! De fapt, el ne-a învrednicit să împărtășim binecuvântările sale îmbelșugate. Cum vom putea să-i mulțumim îndeajuns pentru harul și bunătatea divină pe care ni le-a dat nouă tuturor?

Cu sentimente de bucurie sinceră și autentică aducere de mulțumire participăm la serviciile solemne în ocazia binecuvântată a solemnității sfinților Petru și Paul, patroni apostolici ai Bisericii antice din prima Romă. În decursul secolelor, sângele lor vărsat s-a dovedit o binecuvântare pentru Biserica creștină universală.

Această celebrare fericită este și o ocazie pentru cele două Biserici surori ale noastre să ne rugăm și să celebrăm împreună cu scopul de a pecetlui angajarea noastră pentru reconciliere și pentru a întări legăturile noastre de solidaritate. Prezența mea personală aici astăzi este un gest respectuos de recunoștință autentică pentru a întoarce prezența dumneavoastră personală, Sanctitate, în urmă cu nouăsprezece luni, cu ocazia Sărbătorii sfântului Andrei, primul chemat dintre apostoli și fratele mai în vârstă al sfântului Petru, întemeietor și patron al vechiului sediu al Noii Rome. În decursul istoriei, aceste vizite au constituit schimburi importante între cele două Biserici ale noastre ca expresii tangibile ale unei comunicări mai mari prin dialogul teologic, desfășurat în așteptare rugătoare a comuniunii sacramentale depline în Trupul lui Cristos. Întâlnirile noastre și schimburile noastre, fie aici, fie la Constantinopol, urmează în succesiune istorică schimbul de vizite dintre predecesorii noștri de binecuvântată amintire: Paul al VI-lea și Atenagora, Ioan Paul al II-lea și Demetrios.

Iarăși, un alt motiv de sinceră bucurie este prezența mea aici, împreună cu pelerinii din Patriarhia Ecumenică din toată lumea, pentru a participa la deschiderea oficială a Anului Paulin, pe care încă o dată cele două Biserici ale noastre îl celebrează în timpul aniversării nașterii Apostolului neamurilor, sfântul Paul, exact în urmă cu două mii de ani. La Crăciunul trecut, Patriarhia Ecumenică a anunțat această aniversare printr-o Scrisoare Enciclică adresată tuturor Bisericilor. Programăm o călătorie cu adevărat istorică și o întâlnire de studiu unică în felul său pentru luna octombrie anul acesta, cu ocazia Adunării tuturor Primaților ortodocși la Phanar. Celebrări importante au avut loc deja, în prezența reprezentantului nostru oficial, în orașul antic Tars, unde s-a născut Saul pentru a plăsmui, asemenea Apostolului Paul, identitatea creștinismului și a transforma istoria civilizației occidentale prin convertirea sa radicală și kerygma sa apostolică. Acolo, în Bisericile din Asia Mică, scânteia minusculă a primului creștinism este vizibilă și încă strălucește astăzi ca mărturie vie a unui adevăr veșnic despre Domnul răstignit și înviat, așa cum a fost proclamat de marele Apostol Paul.

Sanctitate, am vrea să vă exprimăm recunoștința noastră ferventă pentru invitația pe care ne-ați adresat-o de a împărtăși aceste festivități solemne. Fie ca întemeietorii și patronii apostolici, sfinții Petru și Paul, să mijlocească pentru noi în fața celui pe care l-au slujit cu fidelitate și l-au predicat peste tot! Ei să continue să ne inspire pe toți cu lărgimea viziunii lor ecleziale și cu fermitatea misiunii lor apostolice!

„Pentru aceste lucruri și pentru toate lucrurile”, cu aceste cuvinte din liturgia noastră divină a sfântului Ioan Gură de Aur, „îi mulțumim Domnului”. Amin.

Autor: Patriarhul ecumenic Bartolomeu
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Ercis.ro
Publicarea în original: 28.06.2008
Publicarea pe acest sit: 28.06.2008
Etichete: , ,

Lasă un răspuns