Discursul Papei la plecarea din Germania

Discursul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea
la ceremonia de plecare de pe aeroportul internațional Köln/Bonn
duminică, 21 august 2005

La încheierea primei mele vizite în Germania ca Episcop al Romei și Succesor al lui Petru, trebuie să îmi exprim încă o dată recunoștința profundă pentru primirea de care m-am bucurat eu, colaboratorii mei și în special numeroșii tineri care au venit la Köln de pe toate continentele pentru această Zi Mondială a Tineretului. Domnul m-a chemat să îi succed iubitului nostru Papă Ioan Paul al II-lea, a căruia a fost inspirata idee de a iniția seria de Zile Mondiale ale Tineretului. Am preluat această moștenire cu bucurie și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să trăiesc în compania atâtor tineri această etapă pe drumul pelerinajului lor spiritual din continent în continent, urmând Crucea lui Cristos.

Sunt recunoscător tuturor celor care s-au asigurat atât de eficient ca fiecare fază a acestei extraordinare întâlniri să aibă loc în ordine și fără probleme. Aceste zile petrecute împreună au oferit multor tineri și tinere din lumea întreagă ocazia să cunoască mai bine Germania. Cunoaștem cu toții răul care s-a manifestat pe pământurile noastre natale în secolul XX, și îl recunoaștem cu rușine și suferință. În aceste zile, lăudat să fie Dumnezeu, a devenit chiar evident că a existat și mai este încă și o altă Germanie, o țară a resurselor umane, culturale și spirituale deosebite. Sper și mă rog ca aceste resurse, inclusiv datorită evenimentelor din aceste zile, să se răspândească în lume! Acum tineri din toate colțurile pământului se pot întoarce acasă îmbogățiți de contactele și experiențele de dialog și prietenie acumulate în diferite regiuni ale patriei noastre. Sunt sigur că șederea lor, marcată de entuziasmul lor tineresc, va rămâne ca o amintire plăcută oamenilor care le-au oferit ospitalitate cu atâta generozitate, și că va fi și un semn de speranță pentru Germania. Putem spune pe bună dreptate că în aceste zile Germania a fost centrul lumii catolice. Tinerii din fiecare continent și cultură, reuniți în credință în jurul Păstorilor lor și a Succesorului lui Petru, ne-au arătat o Biserică tânără, una care caută cu imaginație și cu curaj să modeleze fața unei omeniri mai drepte și mai generoase. Urmând exemplul Magilor, acești tineri au plecat să îl întâlnească pe Cristos, în conformitate cu tema acestei Zile Mondiale a Tineretului. Acum ei se întorc în regiunile și orașele lor, pentru a da mărturie despre lumina, frumusețea și puterea Evangheliei, pe care le-au experimentat din nou.

Trebuie să îmi exprim mulțumirile și față de cei care și-au deschis inimile și casele pentru numeroșii pelerini tineri. Sunt recunoscător autorităților guvernamentale, liderilor politici și diferitelor structuri civile și militare, precum și serviciilor de securitate și numeroșilor voluntari care au depus eforturi atât de mari pentru pregătirea și realizarea fiecărei inițiative și manifestare din cadrul Zilei Mondiale a Tineretului. Mulțumiri speciale se îndreaptă către cei care au organizat momentele de rugăciune și de meditație, precum și celebrările liturgice, exemple elocvente ale vitalității credinței ce animă generația tânără din vremurile noastre. Doresc de asemenea să îmi exprim recunoștința față de liderii celorlalte Biserici și comunități religioase, și reprezentanților celorlalte religii, care au dorit să fie prezenți la această importantă întâlnire. Am speranța că vom putea să ne intensificăm angajamentul comun pentru educarea tinerei generații în spiritul valorilor umane și spirituale, indispensabile pentru construirea unui viitor al adevăratei libertăți și păci.

Profundă recunoștință îi port Cardinalului Joachim Meisner, Arhiepiscop de Köln, al Diecezei care a găzduit această întâlnire internațională, și Episcopilor Germaniei, conduși de președintele Conferinței Episcopale, Cardinalul Karl Lehmann, precum și preoților, călugărilor și comunităților parohiale, asociațiilor și mișcărilor laice care și-au dedicat energiile pentru a-i ajuta pe tinerii prezenți să culeagă roadele spirituale în perioada șederii lor. Un cuvânt special de mulțumire transmit tinerilor din Germania, care în variate moduri au ajutat la primirea oaspeților și care au împărtășit cu ei momente de credință, momente cu adevărat memorabile. Sper că acest eveniment va rămâne imprimat în viața catolicilor germani și că va fi un imbold pentru înnoirea în spirit și pentru angajamentul apostolic! Fie ca Evanghelia să fie primită în integritatea ei și să fie mărturisită din convingere profundă de toți discipolii lui Cristos, pentru ca să devină o sursă de autentică înnoire pentru toată societatea germană, mulțumită și dialogului cu diferite comunități creștine și cu adepții altor religii.

La final, salutul meu cordial și respectuos se întreagă către autoritățile politice, civile și diplomatice prezente la ceremonia de plecare. În special vă mulțumesc Dvs, domnule cancelar, și vă rog să transmiteți recunoștința mea președintelui Republicii, membrilor guvernului și poporului german. Încărcat cu emoții și amintiri ale acestor zile, mă întorc acum la Roma. Asupra voastră, a tuturora, invoc binecuvântarea abundentă a lui Dumnezeu, pentru un viitor de prosperitate, armonie și pace.

Autor: Papa Benedict al XVI-lea
Traducător: Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 21.08.2005
Publicarea pe acest sit: 21.08.2005
Etichete: , , ,

Lasă un răspuns